Guide til valg af Vindmåler

Baadadmin

Updated on:

Der findes ikke noget bedre at se sin egen båd bryde gennem bølgerne på en solrig dag, hvor den blå himmel, det åbne hav og den evige horisont er de eneste ting, der omkranser dig. At sejle giver en fantastisk følelse af frihed og af at befinde sig midt i naturen, og det er derfor ikke overraskende, at sejlads er noget, som tiltrækker rigtig mange mennesker.

Men lige så tiltrækkende som sejlads er, lige så besværligt er det også at komme i gang med. Hvis du starter uden nogen erfaring eller noget kendskab til sejlads, står du overfor en stejl læringskurve, som skal bestiges, før du kan begive dig ud på havet og færdes sikkert.

Dertil er der mange forskellige systemer og meget forskelligt udstyr, du skal sættes dig ind i, som alt sammen har til formål er gøre din færden på havet nemmere og mere sikker.

Her en er vindmåler til båd en af de ting, du sandsynligvis får behov for at bruge og sætte dig ind i. Når du bevæger dig på havet, er vinden nemlig helt afgørende for din færden. Det gælder naturligvis for dig med sejlbåd, men vindens hastighed er også relevant at kende for alle andre, der sejler eller på anden måde færdes på det åbne hav eller på en stor sø.

Men hvad er en vindmåler til båd helt præcist, hvilken skal du vælge, og hvordan bruger du den? Det kan du blive klogere på ved at læse med herunder.

Hvad er en vindmåler til båd?

Når du tager ud på havet, er vejret den ting, der påvirker din sejlads allermest. Vejret kan skabe farlige situationer på det åbne hav, og det er derfor altid vigtigt, at du er på forkant og kan læse vejret, så du undgår at udsætte dig selv for unødvendig fare.

Her kan især vinden være farlig, og der er her, en vindmåler kommer ind i billedet. Vindmålere kan bruges både fra kysten og ude på havet, og den fortæller dig straks, hvor stærk vinden er, så du kan planlægge din sejlads efter det.

Hvorfor skal du bruge en vindmåler til båden?

På det åbne hav er det altid vinden, der bestemmer. Det gælder især for dig, der har sejl båden, da vinden her er din eneste chance for at komme fremad. På et sejlskib vil du gerne have en stærk vind, der kommer fra den rigtige retning, og netop derfor er en vindmåler til båden en vigtig investering for alle, der begiver sig ud på havet i en sejlbåd.

Her kan du bruge en vindmåler, mens du sejler, men du kan også bruge den til at tjekke vindhastigheden inde fra land, så du kan vurdere, om forholdende er gode for en tur på vandet.

Også for andre bådtyper er en vindmåler en relevant investering. Hvis du eksempelvis har en lille motorbåd, er stærk vind ikke din ven, og det er derfor en god idé at holde øje med vindstyrken, inden du bevæger dig ud på vandet.

Også for alle andre, der bevæger sig på vandet, er vinden og den hastighed relevant at kende, så du kan gøre turen sikker, og så du kan få så meget ud af din på tur vandet som muligt.

Forskellige typer af vindmålere

Når du går på udkig efter en vindmåler til båden, skal du være opmærksom på, at der generelt findes to forskellige typer. De er:

  • Den fastmonterede vindmåler
  • Den håndholdte vindmåler

Den fastmonterede vindmåler

En fastmonteret vindmåler til båd er en fast installation, som typisk vil side i masten eller på andre høje steder på båden, så måleren kan give den mest præcise måling af vinden. Denne type af vindmåler findes som regel på store både samt på sejlskibe, hvor vinden har stor betydning for sejladsen.

En fastmonteret vindmåler til båd kan både fås i en trådløs version og i en version med ledninger. Hvis du vælger en vindmåler, som ikke er trådløs, skal der trækkes ledninger fra masten og ned til vejrstationen, og den type af vindmåler er typisk den mest stabile, da du altid er sikker på, at signalet når frem til vejrstationen.

Det kan dog være en bøvlet opgave at forbinde vindmåleren oppe i masten og vejrstationen med en lang ledning, hvorfor en trådløs fastmonteret vindmåler til båd også er et attraktivt valg. En trådløs vindmåler er nem at installere, men den er som nævnt ikke altid så pålidelige som de modeller med ledning.

Håndholdt vindmåler

Alternativet til en fastmonteret vindmåler er en håndholdt vindmåler. Denne type af vindmåler til båd skal ikke monteres på din båd, og du får således stor fleksibilitet i forhold til at holde øje med vinden i mange forskellige situationer.

En håndholdt vindmåler er en lille sag, der nemt kan opbevares i lommen eller i en taske, når den ikke er i brug. Derfor får du mulighed for at måle vinden overalt, hvor du bevæger dig hen, og denne typer vindmåler er derfor relevant for de fleste, der bevæger sig på vandet. En håndholdt vindmåler kan således både bruges til at måle vindhastigheden fra land og på vandet, og du kan have den med i forskellige situationer, hvis du har flere både, eller hvis du skal ud og sejle med en ven.

En håndholdt vindmåler kan hurtigt findes frem, når den skal bruges, og den giver altid en præcis og pålidelig måling af vinden. Du skal bare tage vindmåleren opad lommen, tænde for den og holde den op i vinden – så får du straks en præcis måling af vindens hastighed.

Hvilken vindmåler til båden skal du vælge?

Det er relevant for alle, der færdes på havet at investere i en vindmåler til båden. Men hvilken vindmåler skal du vælge?

Hvis du er afhængig af vinden for fremdrift, er det helt afgørende, at du vælger en avanceret og pålidelig vindmåler til båden, som også kan fortælle dig om vindretning, og som hurtigt opdaterer de forskellige data. Hvis du har en sejlbåd, er du afhængig af korrekt og opdateret data, og du er afhængig af både vindretning og vindhastighed, og det er derfor typisk et godt valg at investere i en fastmonteret vindmåler, som placeres i masten, hvor den til hver en tid giver dig et overblik over vindforholdende.

En fastmonteret vindmåler er også en god investering for dig med en stor motorbåd, da præcise målinger af vinden er vigtige, når du bevæger dig på det åbne hav.

En håndholdt vindmåler er lille og praktisk, og den er derfor det helt rette valg for dig, der har brug for mere fleksibilitet. Det kan være relevant for dig, der har behov for at måle vindhastigheden andre steder end fra din båd, og det kan være relevant for dig, der har behov for at måle vinden fra at fartøj, der ikke giver mulighed for en stor installation som en fastmonteret vindmåler.

Det kan eksempelvis være relevant for dig med en lille båd, eller det kan være relevant for dig, der er surfer eller kapsejler, hvor du på samme måde er yderst afhængig af vinden. Her giver en håndholdt vindmåler dig mulighed for at få en præcis måling af vinden i alle situationer, og du kan nemt opbevare vindmåleren i en lomme, når den ikke er i brug.

Skriv en kommentar