Guide: bådforsikring

Ligesom med bilforsikringer findes der et kæmpe udvalg, når det kommer til firmaer, der tilbyder at forsikre din båd. Men hvordan får du styr på, hvad du skal kigge efter og hvilken form for forsikring du har brug for og hvilken, der er den bedste bådforsikring?

Her på siden har vi samlet en række gode råd til dig, der er på udkig efter en bådforsikring, samt svar på de mest FAQ, så du bedre kan finde ud af, hvilken forsikring, der passer bedst til dine behov.

Hvad koster en bådforsikring?

Lad os kaste os direkte ud i det, for der er ingen tvivl om, at dette er det første spørgsmål der melder sig – ikke bare i forbindelse med forsikringer, men i stort set alle sammenhænge. 

Det er dog svært at komme med et helt klart svar, for der er en række forskelligt faktorer, der spiller ind, på samme måde, som når du skal købe en forsikring til alt andet du ejer. Når det kommer til forsikring af din båd er det først og fremmest ting som:

 • Alder
 • Prisværdi
 • Størrelse
 • Anvendelse

Selv om det kan være fristende at gå efter ’Danmarks billigste bådforsikring’, så er det ikke altid den løsning, der betaler sig bedst i sidste ende. 

Ud over det kan du ikke være sikker på, at de samme betingelser, der gør sig gældende hos et firma også gælder hos et andet og så videre. Derfor er det altid en rigtig go ide at indhente flere forskellige tilbud, for at gøre det lettere for dig selv at finde det billigste og bedste tilbud til dit behov.

Hvilke slags bådforsikringer findes der?

Hvis du bare skulle finde en forsikring og så var du ’home safe’ i forhold til din båd, så ville det ikke være så svært. Men det er sådan, at der findes en hel bred vifte af forskellig forsikringer, der hver især dækker forskellige ting og hændelser.

Herunder kan du læse lidt om de forskellige former for forsikring, der findes:

Ansvarsforsikring til båd

Denne form for forsikring dækker alle former for skade på andre både, personer eller ting. Kort sagt dækker den i sager, hvor du er erstatningspligtig og derfor står til ansvar for at dække udgifterne i forbindelse med andres skader.

Den dækker ikke, hvis du er påvirket af euforiserende stoffer eller alkohol, når skaden sker og den dækker heller ikke i tilfælde, hvor du forvolder skade på dig selv eller dine egne ting.

Kaskoforsikring til båd

Denne form for forsikring dækker din egen båd. Alt, hvad der findes ombord af udstyr og andet inventar dækkes, hvis det skulle udsættes for skader. 

Den dækker skader, der opstår ved brand og tyveri, men også skader i forbindelse ved kollision, kæntring og grundstødning. 

Når du undersøger, hvilken for kaskoforsikring, der er den bedste for dig, er der en række ting, du skal være opmærksom på:

 • Dækker forsikringen dine personlige effekter ombord?
 • Dækker forsikringen personlige effekter ombord, der tilhører andre?

For i nogle tilfælde vil selskabet opkræve ekstra gebyrer for at dække denne slags effekter ombord, hvis de kommer til skade eller går tabt.

Du skal desuden være meget opmærksom på, at du får opgivet den rigtige værdi på din båd. På den måde undgår du at blive underforsikret og derved ikke kunne få dækket hele værdien, hvis uheldet skulle være ude.

Ulykkesforsikring til båd

Her er tale om en reel personforsikring, der udbetales i forbindelse med skade på dig eller andre (som regel op til 6) personer ombord på båden. 

Det er helt individuelt, hvor meget forsikringssummen udgør, da den aftales med forsikringsselskabet, når du udarbejder aftalen sammen med dem.

Forsikringen dækker i flere forskellige sammenhænge og ikke kun, når du er ombord:

 • Når båden ligger i havn
 • Når båden ligger for anker
 • Når du går fra borde
 • Når du går ombord

Hvilken forsikring har du brug for?

Her skal du bruge tid på at finde ud af, hvad du i grunden har brug for, for det er let at komme til at betale en masse for noget du aldrig får brug for. På den anden side ville det også være rigtig ærgerligt at ende i en situation, hvor du ikke er dækket. 

Om du passer på din båd i løbet af vinteren eller har den liggende ude kan også være værd at tænke over. For skal du dækkes hele året rundt eller er en forsikring, der dækker de måneder, du kan bruge båden nok?

Det er med andre ord hel afhængigt af dig og din båd, hvilke forsikringer, der passer bedst til jeres behov.

Hvad er statsafgift på bådforsikring?

Når du køber en forsikring til din båd, skal du sammen med selve forsikringen, der i reglen betales en gang årligt, også betale en afgift til staten. Den udregnes ud fra forsikringssummen og udgør altså en fast procentdel, der skal betales sammen med selve forsikringen.

Nogle vælger at købe forsikringen i blandt andet Tyskland eller Sverige, for at undgå afgiften. Dog er reglerne for dette blevet strammet gevaldigt i løbet af de sidste par år og det kan derfor ende med at koste dig væsentlig mere end du har sparet i sidste ende.

Hvilke selskaber tilbyder bådforsikringer?

Alle de store, danske selskaber tilbyder i tilgift til de mere gængse forsikringer også forsikringer til båd. Både selskaber som Tryg, Codan, TopDanmark og Alm. Brand har forsikringer til båd på menuen og sammen sidder de fire på op mod 60% af alle forsikringer herhjemme. 

Er du på udkig efter alternativer, kan du kigge hos disse firmaer:

 • Alka
 • Panaenius
 • Bavaria
 • First Marine
 • If
 • GF

Disse tilbyder alle forskellige forsikringer til bådejere. Det kan være en fordel at indhente tilbud fra både de større og de mindre selskaber, når du skal afgøre, hvem der skal varetage din bådforsikring.

Hvilke forsikringer er lovpligtige?

Den 15. maj 2018 blev det lovpligtigt for alle, der ejer en speedbåd, vandscooter eller lignende vandfartøj, at have en ansvarsforsikring, der dækker fartøjet. Herudover er hverken kasko eller ansvarsforsikringer mm. lovpligtige. Der er dog visse havne, der kræver at du har en ansvarsforsikring, der dækker din båd, for at du kan få lov at lægge til kaj hos dem. 

Om forsikringerne er lovpligtige eller ej, så er det altid en rigtig god ide at sørge for, at du er godt og sikkert dækket, hvis uheldet skulle være ude. Det er nemlig rigtig dyrt, hvis du pludselig står og skal betale af egen lomme. For din egen og andre skyld er det derfor et godt og ansvarligt valg, når du vælger at være forsikret.