Guide til valg af autopilot

Baadadmin

Updated on:

Autopilot til båd

Der findes ikke noget bedre end at glide gennem bølgerne på en solrig dag i egen båd. Den frihed, du finder på vandet, finder du ikke andre steder, for når du tager afsted i din egen båd, er der ingen, som kan forstyrre dig og spolere din ro og dine glade tanker.

På vandet kan du på samme tid nyde naturen på en helt speciel måde, for det er noget helt særligt at se både skov og kyst fra søsiden eller fra havsiden.

Det kræver dog en del udstyr at komme på vandet, og selvom du har investeret i en god båd, så er der også mange andre ting, du skal tænker over, når er på vandet. Der skal være styr på navigationsudstyr og meget andet, og så vælger mange også at investere i en autopilot til båd, da denne type af udstyr giver mange fordele på vandet.

Derfor overvejer du måske også at investere i en autopilot til båd? Så læs med herunder og bliv klogere på, hvad en autopilot til båd egentlig er, samt hvad den kan bruges til.

Hvad er autopilot til båd?

En autopilot til båd er, som navnet antyder, en styringsenhed, der giver dig mulighed for at slippe roret for en stund. En autopilot til båd er således designet til at styre din båd for dig ved at holde en specifik kurs, så dine hænder kan blive frie, mens autopiloten er sat til.

En autopilot til båd er ikke designet til fuldstændigt at erstatte en kaptajn. En autopilot til båd skal i stedet ses som et hjælpemiddel, du kan bruge, når du har brug for at slippe styringen for en stund. Det kan være relevant i mange forskellige situationer, hvis du er alene på din båd, men en autopilot er generelt god at have ved hånden for alle, der sejler meget – også selvom der er flere på båden.

Her tilbyder en autopilot til båd muligheden for et afbræk fra styringen, hvor du ellers normalt altid skal holde en hånd på roret eller rattet. Det giver dig mere frihed på havet, og i visse situationer kan det være helt afgørende med denne mulighed for at slippe roret eller rattet et øjeblik, når du har behov for at klare andre pligter på båden.

Autopilot til båd dækker over mange forskellige systemer, der alle er skabt til at overtage styringen fra dig. Derfor kan du både få en autopilot til båd til en båd med rat, til en båd med ropind, til en båd med hydraulisk styring samt til andre systemer.

En autopilot til båd er typisk udstyret med en kontrolboks, som er den del, der kontrollerer styringen. Derfor kan nogle autopiloter også mere end bare at holde rattet eller ropinden på en fastlåst kurs.

Det vil således også være muligt at få en autopilot, der kan styre din båd via kortplotteren, hvilket givet autopiloten mulighed for selv at ændre kurs undervejs, når det bliver nødvendigt.

Derfor findes dog mange forskellige systemer med mange forskellige muligheder, og det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i, hvilken autopilot til båd der passer til lige netop din båd.

Hvorfor købe autopilot til båd?

En autopilot til båd kan være relevant i mange forskellige sammenhænge. En autopilot er først og fremmest helt afgørende for dig, der sejler alene over lange afstande. Her giver en autopilot til båd dig mulighed for at give slip fra rattet eller ropinden, så du kan klare andre opgaver.

Det er rart, hvis du gerne vil indtage en god frokost, hvis du lige skal lave en kop kaffe i kahytten, eller hvis du bare har lyst til at slappe af og nyde den smukke udsigt i et stykke tid.

Men en autopilot til båd er også vigtig i forbindelse med mere praktiske opgaver. Når du sejler alene, kan der hurtigt opstå situationer, der kræver din opmærksomhed. Det kan eksempelvis være, at du skal ordne sejlet eller tilse andre dele af båden eller andet udstyr, hvor det er afgørende, at du handler hurtigt.

Også i mange andre situationer er det vigtigt at have muligheden for at forlade rattet eller ropinden for en stund, og en autopilot til båd er derfor en vigtig investering for alle, der færdes alene på havet.

Men også for andre, der sejler flere på båden, er en autopilot til båd en relevant investering. Her giver autopiloten mere frihed ombord, da der ikke nødvendigvis altid behøver at sidde en person ved roret. Derfor kan I nyde jeres tid sammen på havet og slappe mere af, end I ville være i stand til uden en autopilot.

Hvilken autopilot til båd skal du vælge?

Der findes som nævnt mange forskellige autopiloter til båd. Derfor er der nogle ting, du skal sætte dig ind i, inden du går ud og køber en autopilot til båd. Men hvad skal du egentlig kigge på, når du køber en autopilot?

Der er generelt to vigtig ting, som du ikke kan se udenom:

  1. Hvilken type af styring har din båd?
  2. I hvilke omstændigheder skal din autopilot til båd tages i brug?

1.     Din båds styresystem

Der findes forskellige styresystemer til båd, og der findes derfor også forskellige typer af autopiloter. Det er naturligvis afgørende, at du vælger en autopilet, der er designet til at arbejde med lige netop din båds styresystem.

Hvis din båd har et hydraulisk styresystem, skal du således vælge en autopilot til netop denne styreform. Hvis din båd styres af et hydraulisk system, er det nemt at installere en autopilot til båd. Her skal der nemlig blot installeres en hydraulikpumpe, som kan klare styringen for autopiloten. Derfor er en autopilot til et hydraulisk system den billigste og mest simple autopilot.

Hvis din båd i stedet har et mekanisk styresystem, skal du købe en autopilot til netop denne type båd. Denne installation er lidt mere kompliceret, da det kræver et mere indgribende system at autostyre et ror via eksempelvis et kabel eller et wiretræk.

Derfor kræver en autopilot til denne type af styresystem, at du installerer en kraftenhed, som kan styre det mekaniske system. Her vil autopiloten sende elektriske signaler til kraftenheden, som herfra styrer din båd for dig.

2.      Under hvilke omstændigheder skal autopiloten bruges?

Autopiloter adskiller sig ikke kun på den måde, de kobles til dit styresystem på. Der er eksempelvis også forskel på, hvor pålideligt din båd bliver styret fra autopilot til autopilot, og du skal derfor tænke på, hvor stort dit behov for autostyring egentlig er.

Nogle autopiloter til båd er kun designet til at assistere dig under sejladens, mens andre evner helt at overtager styringen under alle forhold. Derfor skal du kigge på, hvor du sejler, samt hvordan forholdene er her.

En autopilot til båd til brug i søer behøver ikke være så pålidelig som en autopilot, der skal bruges på åbent hav, da dårligt vejr og store bølger spiller ind på autopilotens evne til et holde en kurs.

Af samme grund er det også vigtigt at vælge en autopilot, der passer til størrelsen af din båd. Der stilles større krav til en autopilot, der skal styre en større båd, da en stor båd bl.a. er nemmere at skubbe ud af kurs i hård vind og store bølger.

Skriv en kommentar