Guide til valg af radar

Baadadmin

Updated on:

Med en radar på båden kommer du sikkert gennem selv den tætteste tåge. Radaren giver dig mulighed for at se skibe, bøjer og andre objekter på vandet, og det kan være en stor hjælp, når du skal navigere i dårligt vejr. Men hvilken radar skal du vælge, og hvad er forskellen mellem de forskellige typer radar? Få svar på alle dine spørgsmål i vores guide til valg af radar her på siden.

To forskellige typer radar

Når du skal købe radar, er der nogle forskellige overvejelser, du skal gøre dig, så du får indkøbt den rigtige model. Nedenfor kan du læse om de forskellige typer og funktioner.

Skal jeg vælge lukket radome eller åben radar

Der findes overordnet to typer radar: åben radar og lukket radome. En lukket radome er den mest anvendte type radar på fritidsbåde, da den er billigere og lettere at justere end en åben radar, men den er fuldt ud tilstrækkelig til almindeligt fritidssejlads – også på åbent hav.

En åben radar anvendes typisk på større skibe og færger. En åben radar er dyrere, men har den fordel, at den er mere præcis og har en større rækkevidde end en lukket radome. Men med mindre du skal på langfart i en rigtig stor båd, vil en lukket radome være det oplagte valg.

Plus radar, high-definition radar eller broadband radar

Ovennævnte typer radar findes med forskellig opløsning: plus radar, high-definition radar og broadband radar. Plus radaren er den mest simple radar, men den har også sine begrænsninger, idet flere skibe, der er tæt på hinanden, ofte vises som ét signal. Med en HD radar får du et mere nuanceret billede, idet den kan adskille signalerne og vise skibe og andre objekter separat.

Broadband radaren er den mest avancerede radar på markedet, og den har derudover den fordel, at den bruger minimalt med strøm og afgiver minimalt med stråling.

Andre vigtige radar-funktioner

De forskellige typer radar kan ydermere understøtte Radar Overlay og/eller MARPA, hvilket kan være et ekstra plus. Læs mere om de to funktioner nedenfor:

  • Radar Overlay: Radar overlay giver dig mulighed for at kombinere kortplotteren med dit elektroniske søkort og radar-billedet. På denne måde kan du danne dig et overblik over andre skibe samt statiske objekter som bøjer og afmærkninger ét sted.
  • MARPA: MARPA er en funktion, der findes på de fleste moderne radar. Funktionen giver dig mulighed for at spore andre skibes fart og retning. Du kan sætte MARPA op, så du bliver advaret, hvis du er kollisionskurs med andre objekter, og det er en god sikkerhed at have.

Hvilken radar skal jeg vælge?

Valg af radar kommer an på dit ambitionsniveau, samt i hvilke farvande du normalt sejler. Hvis du kun bruger båden til hyggeture i godt vejr, vil du fx slet ikke have brug for en radar. Benytter du båden til sejlferie i danske farvande (måske også uden for sæsonen), så vil en simpel lukket radome være en investering, der bidrager til sikkerheden på båden. De avancerede modeller er tiltænkt dig, der tager på langfart og ønsker at kunne navigere optimalt på åbent hav.

Vi håber, at vores artikel har givet dig svar på dine spørgsmål om valg af radar og ønsker dig en herlig sejlsæson med masser af gode oplevelser på vandet.

Skriv en kommentar