Lovlig sejlads i havvindmølleparker – sådan gør du

Baadadmin

Updated on:

Ønsker du at opleve en vindmøllepark helt tæt på, eller fører din rute af andre årsager gennem en vindmøllepark, så er det vigtigt, at du overholder gældende regler for sejlads i vindmølleparker – både for din egen, men også for andres sikkerheds skyld. I dagens artikel kan du læse alt, hvad du behøver at vide om lovlig sejlads i vindmølleparker. Læs med og bliv klar til dig næste store eventyr på åbent hav.

En vindmøllepark er en enestående oplevelse

Danmark er foregangsland inden for vindmøller, og du finder således intet mindre end 14 etablerede vindmølleparker i det danske farvand. Derudover er der en række parker under etablering. Det er kort sagt fantastisk at vi i Danmark satser så stort på Grøn energi, og de færreste vil nok kunne forestille sig, hvor gigantisk en havvindmølle egentlig er, når den opleves helt tæt på. Og det er netop, hvad du kan i Danmark – i modsætning til andre lande som England eller Tyskland, hvor al sejlads gennem vindmølleparker er forbudt.

Men selvom det i udgangspunktet er lovligt at sejle gennem vindmølleparker herhjemme, så er det vigtigt, at du overholder gældende regler for sejlads, som du kan læse om nedenfor:

Sejl kun igennem allerede etablerede vindmølleparker

I byggefasen vil der altid være etableret en sikkerhedszone med gule afmærkninger omkring byggeriet. Dette er både for din og de andre sejler skyld, men også på grund af mandskabets sikkerhed under arbejdet. Der kan fx foregå dykkerarbejder, avanceret ankring eller lignende, og i dette sammenhæng vil sejlads fra uvedkommende udgøre en sikkerhedsrisiko.

Sejlads gennem vindmølleparker skal altid planlægges

Opdateringer omkring sejlads og sikkerhedszoner findes altid i Efterretninger for Søfarende. Her kan du også se, om der eksempelvis er vedligeholdelse eller reparationer, der gør, at sejlads i en periode ikke er tilladt. Efterretninger for Søfarende opdateres løbende, og det vil fremgå, når det igen er tilladt at passere. Du kan derudover med fordel medbringe en oversigt over danske havvindmølleparker, som bl.a. kan ses her.

Ingen ankring, fiskeri eller fortøjning

Du må ikke ankre i en vindmøllepark, og al fiskeri med bundslæbende redskaber er ligeledes forbudt, idet der løber kabler og anden teknologi under havoverfladen. Al fortøjning og færden ved og på vindmøllerne er ligeledes forbudt, med mindre du kommer i havsnød og ikke har nogen anden mulighed end at fortøje. Her er det vigtigt at vide, at alle vindmøller har et unikt nummer, som du kan referere til, når du tilkalder hjælp.

Brug din sunde fornuft!

Du skal altid bruge din sunde fornuft, når du færdes på åbent hav. Og sejler du gennem trafikerede passager, som fx en vindmøllepark, er det ekstra vigtigt at være ekstra forsigtig og opmærksom. Både med en dybdegang på 4 meter og en højde på op til 22 meter går normalt fri af vindmøllerne, men det er dit eget ansvar at tjekke at forberede dig på turen.