Forårsklargøring af båd

Baadadmin

Updated on:

Vinteren er så småt ved at være ovre, og selvom det stadig er hundekoldt udenfor, så kan du godt begynde at glæde dig. For med foråret skydes også sejlsæsonen i gang. Men inden det er så vidt, er det tid til at klargøre båden, så du kan komme til at nyde sejlsæsonen til fulde.

Læs dagens artikel og følg vores tjekliste til forårsklargøring af båden.

Dan dig et overblik over bådens tilstand

Inden du går i gang med det egentlige arbejde, er det en god ide at danne dig et indtryk af bådens generelle tilstand. Start med at gå stativ og presenning igennem. Herefter ser du ror og anoder efter for tæringer. Tjek også at impellerne er bevægelige og fungerer, som de skal.

Gennemgang af skroget

Har du været omhyggelig med vinterklargøringen af båden, så har du nu et godt udgangspunkt for at klargøre skroget. Hvis ikke, så bør du starte med at rengøre det med en højtryksrenser for at fjerne skidt og forskallinger. Herefter giver du dig i kast med det finere arbejde. Tjek skroget for ridser og sørg for at udbedre skaderne med en god glasfiberspartel. Når skaderne i skroget er udbedret slutter du af med en gang voks. Læs om vinterklargøring af båden her.

Giv primer og bundmaling

Bundmaling gives i udgangspunktet én gang om året, og det er klar mest oplagt at gøre det under forårsklargøring. Start med at skrabe krakeleret bundmaling af. Dernæst sliber du skroget. Det er vigtigt, at du benytter en slibemaskine med opsamler til det giftige støv, samt at du har det nødvendige personlige sikkerhedsudstyr på. Giv nu primer efter anvisningerne på produktet, normalt af flere omgange. Når processen er afsluttet, giver du bundmaling. Følg anvisningerne.

Vask og imprægnering af kalechen

Har du opbevaret kalechen derhjemme vinteren over, så er det nu tid til at gennemgå og imprægnere den. Her er det vigtigt, at kalechen er helt ren og tør, for at imprægneringen virker efter hensigten. Benyt pensel eller malerrulle til at fordele produktet på kalechen.

Vedligeholdelse af aptering

Flot og vedligeholdt træværk er noget, der virkelig spreder en indbydende stemning på båden. Ofte er bådens aptering fremstillet i teak eller lignende træsorter, som skal behandles med omhu. Slib altid med årene og undgå at bruge for mange kræfter. Start med at give en gang teakrens og indarbejd produktet grundigt med en børste. Herefter kan du med fordel give teakbleger, inden du behandler apteringen med teakolie. Til slut giver du en gang god lak med en lakpensel.

God fornøjelse!

Har du fulgt de fem ovenstående trin? Så burde du nu stå med en flot vedligeholdt og forårsklar båd, der bare venter på at stikke ud i bølgerne, når vejret er til det. Vi ønsker god fornøjelse!

En kommentar til “Forårsklargøring af båd”

Der er lukket for kommentarer.