INDENBORS- ELLER UDENBORDS MOTOR? – FORDELE & ULEMPER

Baadadmin

Updated on:

Ønsker du at nyde livet på vandet med så lidt vedligeholdelse og arbejde som muligt, så er en motorbåd det oplagte valg. En motorbåd kræver i de fleste tilfælde mindre arbejde end en sejlbåd eller motorsejler, og du er hurtigt netop der, hvor du ønsker at være. Udvalget af både nye og brugte motorbåde er stort, og der findes modeller i alle størrelser og prisklasser.

Er du i markedet for en ny eller brugt motorbåd, nu eller på sigt, så er en af de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, om du ønsker en model med indenbords- eller udenbordsmotor. Her på siden kan du læse om fordele og ulemper ved de to motortyper.

Der er sket meget med udenbordsmotorer de sidste 20 år

Har du prøvet at være ude at sejle på en ældre motorbåd med udenbordsmotor, så ved du, at det høje støjniveau godt kan gå ud over komforten. Særligt en større ældre bådmotor med en høj max fart kan godt larme ganske betragteligt, og her er det en helt anderledes oplevelse med en indenbordsmotor. Der er dog sket meget med lydniveauet på nyere både.

Udenbordsmotorer skal nemlig i dag løbe op til langt skrappere retningslinjer end tidligere, både i forhold til forbrug og støjniveau. Det vil således være en helt anderledes oplevelse på en ny motorbåd med udenbordsmotor end på en model, der har 20-25 år på bagen.

Mere behageligt sejlads med indenbordsmotor

Selvom der er sket meget i forhold til udenbordsmotorer, så er der stadig den dag i dag en række fordele ved en indenbordsmotor, der gør, at sejladsen i mange tilfælde fortsat er mere komfortabel. På den ene side har både med indenbordsmotor typisk en mere rummelig agterplatform samt et større cockpit. Det giver mere plads til at opholde sig under sejladsen og i havnen. På den anden side er de typisk mere retningsstabile pga. det mindre køl.

Yderligere fordele ved indenbordsmotorer er, at de ofte er mere driftssikre og holdbare, samt at diesel er mindre brændbart end benzin. Det er typisk også lettere at skaffe diesel end benzin i danske havne. Og så er man med en indenbordsmotor bedre sikret mod tyveri.

Hvorfor så alligevel vælge en udenbordsmotor?

På trods af ovennævnte fordele ved indenbordsmotorer er der stadig en lang række gode grunde til alligevel at vælge en båd med udenbordsmotor. Kort sagt er udenbordsmotorer mere praktiske og billigere at anskaffe og reparere. Og skulle uheldet være ude, er det også langt billigere at få en udenbordsmotor skiftet ud. Yderligere fordele ved både med udenbordsmotorer er, at de er lettere, at det er lettere at traile båden.

Hvad skal jeg så vælge?

Valget mellem inden- og udenbordsmotor er et spørgsmål om temperament og pengepung. Du må spørge dig selv, hvor meget fordelene ved indenbordsmotorer er værd for dig i forhold til den merudgift, som de typisk udgør, både i anskaffelse og på sigt. Men én ting er sikker: Køber du en ny motorbåd i dag, så får du et helt andet niveau af komfort, end du gjorde for bare 20 år siden, uanset om du vælger den ene motortype eller den anden.

En kommentar til “INDENBORS- ELLER UDENBORDS MOTOR? – FORDELE & ULEMPER”

Der er lukket for kommentarer.