Guide: bådudlejning

Har du en eller flere både, som du ikke selv bruger hele tiden, så kan du med fordel leje den eller dem ud. Dermed kan du få en god ekstra indtægt. Drømmer du om, at du kan skabe en virksomhed med bådudlejning, så er det bestemt en mulighed. Uanset hvad din forudsætning for bådudlejning er, så kommer vi i guiden herunder ind på alle de vigtige ting du skal vide.

Lej din båd ud som en deleøkonomi

Hvis du lejer din private båd ud ind imellem, så falder det ind under begrebet deleøkonomi. Det kan være en glimrende måde at tjene lidt ekstra på. Husk, at du altid skal opgive dine indtægter herfra til SKAT.

Der er et helt regelsæt fra Søfartsstyrelsen, som naturligvis skal overholdes. De regler gælder uanset, om du selv eller andre sejler i din båd. Se de gældende regler her.

Som udlejer har du ansvaret for, at alt vedrørende båden lever op til de gældende sikkerhedsregler. Der skal for eksempel altid være brandslukningsudstyr ombord, og der skal være redningsveste til alle passagerer.

Hvis din båd er af en størrelse, som kræver et certifikat at føre, så er du forpligtet til at tjekke, at den, der skal være skipper ombord, har det i orden.

Der er således et vist ansvar forbundet med at leje din båd ud til privatbrug.

Kan jeg leje min båd ud med fører?

Ja, det er en mulighed at lej din private båd ud med en fører. Der gælder stadig de samme regler i forhold til sikkerheden ombord.

I dette tilfælde skal du også rette dig efter de regler, der gælder for sejlads med passagerer. Dette regelsæt kan du sætte dig grundigt ind i her.

Det er ubetinget dit ansvar at sørge for, at båden og sejladsen lever op til disse krav.

Er dit fartøj mere end 15 meter langt, skal du selvfølgelig kunne fremvise et gyldigt kørekort til båden.

Sejler du med betalende passagerer, skal du selv sørge for at opgive dine udgifter og indtægter til SKAT.

Kan jeg oprette et firma, der lejer både ud?

Det er muligt at oprette et firma, der lejer både ud. Det foregår præcis lige som ved en anden type firma.

Det forudsætter, at du har noget kapital at købe nogle både og andet udstyr for, så du kan komme i gang med at leje disse både ud.

Bådene kan være placeret i danske havne, eller de kan sejle i udlandet. 

Du kan sagtens oprette enten et enkeltmandsfirma eller en større virksomhed, som primært eller udelukkende lejer både ud.

Det er simpelt nok at oprette et firma. Det gør du inde på VIRK. Udfordringen kommer, når virksomheden skal drives, og du skal have nogle kunder i butikken. 

Du kan leje både ud med eller uden fører.

Sæt dig grundigt ind i alle reglerne, og nyd at gøre din passion til dit arbejde.

Hvad skal jeg have styr på, når jeg lejer en båd ud?

Der er mange ting, der skal være helt styr på, når du lejer en båd ud. Det svarer jo i princippet til at leje en bil ud. Her er der også en del forhold, der skal være i orden.

Når du skal leje en båd ud, skal du blandt andet have styr på:

  • Alt udstyr ombord skal være i orden
  • Båden og udstyret skal vedligeholdes
  • Sikkerhedsforanstaltningerne skal være i orden
  • Forsikringerne skal være i orden
  • Evt. speedbådskørekort skal forevises
  • Regnskaberne skal være i orden
  • Der skal svares moms og skat

Der ligger således en række opgaver, som påhviler dig som udlejer af en båd. Det påhviler dig at have tjek på alle forhold – også at have kontakt til kunderne og servicere dem i det nødvendige omfang.

Hvor meget kan jeg tjene på at leje min båd ud?

Det kan man nok ikke svare entydigt på. Der er jo stor forskel på, om du lejer din båd ud i en eller to uger på et år, eller om du starter dit eget private bådudlejningsfirma.

Lejer du ud som privatperson, kan du tjene op til en vis grænse, inden du skal betale skat af indtægten. Hvis du ikke kommer over den grænse, så er gevinsten fin. Til gengæld er det jo ikke noget, du kan leve af.

Tjener du mere end grænsebeløbet, så skal du selvfølgelig betale skat af overskuddet, og dermed bliver gevinsten lavere. Til gengæld lejer du måske din båd ud i en længere periode.

Hvis du opretter et firma, vil du nok først kunne få en vis indtægt efter en længere periode. Det koster temmelig meget at anskaffe nogle både, så der går ret lang tid, inden du når dertil, at du får et overskud.

Når dine store investeringer efterhånden er betalt ned, så kan du begynde at trække nogle penge ud af firmaet, men der går typisk nogle år, inden det sker.

Lejer du både ud herhjemme, så er det jo heller ikke hele året, at du kan have bådene i vandet. Det skal du også medregne, når du skal lægge budget.

Lejer du både ud i udlandet, kan der være særlige lokale regler og love, som du skal forholde dig til. På plussiden tæller, at sejlsæsonen typisk er længere der.

I det hele taget bør du sætte dig grundigt ind i, hvad der kræves af dig, så du altid har tingene i orden.

Hvad så i lavsæsonen?

Hvis du lejer både ud her i Danmark, så er der en længere periode, hvor det ikke er muligt at have nogen indtægt derfra.

Så bør du gemme dit overskud fra højsæsonen, hvis du har et, sådan at du har nok til lavsæsonen. Ellers kan du være nødt til at have en anden form for arbejde i den periode, hvor du ikke kan komme på vandet.

Det kan være svært at spå om vejret

Vi oplever jo somme tider, at det danske sommervejr er vådt og køligt og ikke særligt velegnet til bådsejlads. I de perioder kan det også være svært at opretholde den fornødne omsætning. På den måde er den branche ikke så stabil eller forudsigelig.

Herhjemme er bådudlejning en sæson-ting. Derfor kan det være vanskeligt at have som sit eneste erhverv.

Det kan være fint nok for den private udlejer, der lejer sin båd ud i et par uger hver sommer. Men som virksomhed kan det være vanskeligt eller umuligt at køre som helårsbeskæftigelse.Slå et mindre eller et større brød op, når du vil leje en eller flere både ud. Og nyd at dele din passion.

Læs mere om bådudlejning i københavn

Læs mere om bådudlejning i Odense