Valg af gummibåd med motor

Baadadmin

Updated on:

Er du på udkig efter en gummibåd med motor til din motor- eller sejlbåd, til hyggelige timer med familien eller til fiskeri langs kysten? Så har du et hav af valgmuligheder. Der findes nemlig et stort udvalg af gode landgangs-, sports- og RIB-gummibåde i forskellige størrelser og prisklasser. Lige fra de mest simple gummibåde til leg, hygge og sjov med børnene og hen til robuste gummibåde med fast bund til langturssejlads og landgang, når du ligger for anker.

I dagens artikel ser vi nærmere på valg af gummibåd med motor. Vi vejleder dig, så du kan vælge den rigtige gummibåd til netop dit behov og præsenterer dig for udvalgte tilbud i forskellige prisklasser. Læs med og bliv klar til at vælge din næste gummibåd her på siden.

De forskellige typer af gummibåde

Lige så forskellige vi mennesker er, lige så forskellige er også vores ønsker og behov på vandet. En gummibåd kan benyttes til meget. Lige fra fiskeri, fritid og små ture i havnen og hen til landgang og vandsport samt for at give ekstra sikkerhed på din motor- eller sejlbåd.

I udgangspunktet findes der tre forskellige typer af gummibåde. Disse er landgangs-, sports- og RIB-gummibåde. Du kan læse mere om de forskellige typer nedenfor.

  1. Landgangsbåd: Landgangsbåden er, som navnet antyder, beregnet til at gå i land med, fx når du ligger for anker i en bugt eller et andet sted tæt på land. Båden er lille og alt efter størrelsen er der plads til én eller flere passagerer. Båden kan typisk benyttes med eller uden motor og kan plane alt efter motor og vægt. Fordelen er, at båden er let og kompakt og hurtigt kan tages i brug. Ulempen er, at den har en stor slæbemodstand og ikke er lige så stabil som en gummibåd med fast dørk.
  2. Sportsgummibåd: En sportsgummibåd kan også anvendes med og uden motor, men det er med motor, at den kommer til sin ret. Den fungerer godt med en større motor på op til 30 hk, som gør den hurtigere og mere anvendelig end en lille landgangsbåd. Sportsgummibåde har en oppustelig bund mellem dørk og gummidug, som gør dem lette at transportere. Samtidig er de typisk mere retningsbestemte end de simple landgangsbåde, og det bidrager både til et stabilt sejlads og mindre slæbemodstand.
  3. RIB-båd: En RIB-båd er på mange måder et overlegent valg i forhold til de andre bådtyper, idet den både er mere stabil og hurtigere. RIB-gummibåde har et robust glasfiberskrog, og de fungerer med motorer med helt op til 75 hk – dog er det vigtigt, at motorens og bådens størrelse passer sammen. I en RIB-båd kan du ligeledes have flere personer og mere grej med, og det kan fx være en fordel, når du er på tur med familien, eller hvis du skal have plads til dykkerudstyr, wakeboards eller lignende.

Bund og materialer

Ud over typen af gummibåd har du valget mellem forskellige bunde og materialer, der har indflydelse på bådens vægt, pris og anvendelse. Generelt forholder det sig sådan, at både med en fast bund giver et bedre og mere stabilt sejlads, men de er som regel også tungere end de helt oppustelige modeller, og det tager længere tid at tage dem i brug. Når du vælger en gummibåd, må du derfor overveje, om portabilitet eller stabilitet er vigtigst for dig.

PVC gummibåde med oppustelig dørk

PVC er et meget slidstærkt og robust materiale, som egner sig perfekt til gummibåde. De simple PVC både er også de billigste på markedet, men de kan være fine til både landgang samt strand- og havnehygge. Båden købes normalt i en pakke med årer og luftpumpe og er lige til at tage i brug. Den er simpel, sjov og hurtig at anvende, men også mindre stabil.

Find en gummibåd med oppustelig dørk her

Gummibåde med fast dørk

Ønsker du et mere komfortabelt sejlads og mere stabilitet, når du stiger i båden, så er en gummibåd med fast dørk klart at foretrække i forhold til en med oppustelig dørk. Her består bunden af tre eller fire plader i aluminium eller træ, der samles, når båden pustes op. De fleste både med fast dørk har også V-bund, der gør, at båden sejler mere stabilt med motor. Gummibåde med fast dørk har også mindre slæbemodstand, når de trækkes efter båden.

Find en gummibåd med fast dørk her

Skal jeg vælge en gummibåd med alu- eller trædørk?

Begge materialer er yderst stabile. Generelt er aluminium dog et mere robust, men gummibåde med alu-dørk er normalt også lidt dyrere. De fleste både med fast dørk i alu eller træ er afprøvet i barske miljøer (fx på Grønland) og giver dig den fornødne stabilitet til at færdes på vandet, selv ved høj hastighed og selv under mere udfordrende vejrforhold.

Find en gummibåd med alu-dørk her

RIB-båd med eller uden styrepult

Øverst på listen over gummibåde med motor, både prismæssigt og i forhold til kvaliteten, finder du RIB-både. De har et glasfiberskrog, der både gør dem lette og stabile. Derudover har du mange muligheder for at få bl.a. sæder og opbevaringsrum på båden. De dyrere RIB-både har derudover ofte styrepult. Ulempen ved RIB-både er, at de ikke er så kompakte.

Hvilken gummibåd skal jeg vælge?

Der er plusser og minusser ved alle gummibåde, og i sidste ende kommer det helt an på, hvad du skal bruge båden til, og hvad dit budget er. Generelt er en gummibåd med fast bund mindre kompakt end en gummibåd med oppustelig bund, så du må overveje, hvad der vægter mest for dig. Derudover er det selvfølgelig et spørgsmål om budget, da der er stor prisforskel på en simpel PVC gummibåd med oppustelig bund og en RIB-gummibåd med glasfiberbund. Husk dog, at det dyreste valg ikke altid er det bedste. Vær realistisk og vælg den type landgangs-, sports- og RIB-gummibåd, som du mener passer bedst til dit behov.